V-ati intrebat vreodata cat vor rezista relatiile voastre? Va petreceti ore intregi analizand interactiunile, masurand compatibilitatea si comparand nivelul vostru de fericire cu cel al altor cupluri?

Tot ce fac aceste lucruri este sa va induca si mai multa confuzie? Conform unui studiu stiintific, exista o metoda mult mai simpla de a determina daca partenerul actual este „alesul” – si este de un infinit de ori mai eficient.

Ascultati-va instinctul

Nu este nevoie sa construiti grafice care sa compare calitatile cu defectele. Nu este nevoie nici de o lista a lucrurilor pe care vi le doriti la partenerul ideal si pe care sa le folositi ca model.

Nu va supra-analizati certurile, valorile comune, telurile in viata, aspiratiile sau momentele de intimitate. De fapt, nu trebuie sa analizati absolut nimic. Se pare ca, atunci cand iubim, cu cat ne gandim mai mult la relatie, punand accent asupra elementelor intelectuale si analitice, cu atat mai slaba va fi predictia succesului in viitor.

Este surprinzator cum comunitatile stiintifice adopta o abordare anti-gandire. Cu toate acestea, in cazul de fata, dovezile sunt destul de clare. Atunci cand supra-analizam relatiile (si alte subiecte bazate pe emotii), perspectivele noastre se schimba iar discernamantul este cel care are de suferit.

Ne induc in eroare motivele pentru care avem respectivele sentimente. Facem alegeri care par usoare din punct de vedere cerebral, desi acestea nu se aliniaza mereu cu deciziile emotionale personale mai complexe.

Ganditi-va ca sunteti rugati sa alegeti opera de arta preferata. Vi se cere sa scrieti un eseu in care sa spuneti modul si motivul pentru care sunteti atrasi de respectiva piesa de arta. Astfel, va gasiti atrasi de un obiect abstract si expresionist.

Din pacate, nu puteti articula exact motivul pentru care va place respectiva pictura – sau macar despre ce este vorba in ea. In schimb, alegeti o opera de arta religioasa din perioada Renasterii Italiene. Intelegeti tehnica folosita, contextul istoric si semnificatia culturala.

Este un lucru sigur si o alegere castigatoare pentru creierul dumneavoastra. Din punct de vedere intelectual, este decizia corecta.

Dar nu este opera de arta preferata

Nu este reprezentativa pentru „persoana” interioara. Nu se aseamana cu starea emotionala sau identitatea dumneavoastra.

Daca le-ati lua pe ambele acasa, nu aceasta pictura ar fi cea care ar ramane pe perete agatata si dupa 20 de ani.

Analiza alegerilor intime functioneaza in acelasi fel. Atunci cand suntem rugati sa ne explicam si sa ne articulam sentimentele, facem referinta la acele elemente pe care le putem intelege cu usurinta.

Iar acest lucru este ineficient pentru ca, cu riscul de a parea melodramatica, iubirea are radacini mai adanci de atat. Emotiile noastre sunt mai complexe decat gandurile. Daca le comparam cu conceptele logice, riscam sa eliminam cele mai importante aspecte.

Intr-un studiu efectuat in 1984 si publicat in Jurnalul Psihologiei Sociale si de Personalitate, cuplurile participante au fost rugate sa raspunda la intrebari ce vizau satisfactia lor in relatie.

Jumatate dintre ei au fost rugati sa isi analizeze relatia inainte de a raspunde la intrebari – mai exact, sa enumere motivele pentru succesul relatiei lor sau lipsa acestuia, sa descrie aspectele pozitive si cele negative dar si sa analizeze, pe cat posibil, directia de orientare a relatiei.

Cealalta jumatate a fost rugata sa isi expuna pe scurt satisfactia, fara a crea orice fel de analiza initiala.

Dupa aproape 6 luni, cuplurile au fost contactate si rugate sa ofere o actualizare asupra statusului relatiei lor. Pentru cuplurile care nu au fost rugate sa isi analizeze relatiile, s-a putut vedea o corelatie puternica intre predictiile initiale si succesul sau esecul relatiei.

Cu toate acestea, pentru cei care au fost rugati sa isi analizeze mai intai relatiile, corelarea a fost aproape inexistenta. Se pare ca, prin analiza, participantii si-au pierdut abilitatea puternica de a prezice succesul sau esecul relatiilor in care se aflau.

Madeleine L’Engle a spus: „Nu incercati sa pricepeti tot ceea ce se intampla in mintile voastre. Acestea sunt foarte limitate. Folositi-va intuitia”. Inimile stiu mai mult decat ne vine noua sa credem. Daca vreti sa preziceti viitorul relatiei in care va aflati, nu ganditi prea mult cu creierul. In schimb, bazati-va pe intuitie.