Cultivat initial in Marea Mediterana si Orientul Mijlociu, nautul si-a raspandit influenta culinara in intreaga lume. Desi cel mai comun tip de naut este rotund si bej, alte soiuri pot fi negru, verde si rosu.

Ca si alte leguminoase, cum ar fi fasolea, mazarea si lintea, nautul este bogat in fibre si proteine si contine cateva vitamine si minerale esentiale.

Ca sursa bogata de vitamine, minerale si fibre, nautul poate oferi o varietate de beneficii pentru sanatate, cum ar fi imbunatatirea digestiei, mentinerea unei greutati sanatoase si reducerea riscului de aparitie a mai multor boli.

In plus, leguminoasele sunt bogate in proteine, ceea ce il face un excelent inlocuitor de carne in dietele vegetariene si vegane.

Retete pe baza naut

Iata o reteta cu naut pe care o poate prepara oricine.
Supa crema cu naut
Ingrediente:
• 200 gr naut
• 1 ½ l apa
• 1 lingura smantana
• 1 varf praf de usturoi
• 1 praf nucsoara
• 1 varf de ardei iute rosu
• 2 linguri ulei de masline
• 3 linguri suc de lamaie
• Marar, patrunjel.

Nautul (200 g) se inmoaie peste noapte in apa rece. Scurge apa a doua zi. Se toarna apa rece (1 1/2 litri) si se fierbe pana cand se inmoaie complet.

Se scoate apoi cu o lingura cu fanta si se paseaza cu putin bulion, ulei de masline (2 linguri) si smantana (1 lingurita). Piureul rezultat se intoarce in bulion, care se lasa la fiert 5 minute impreuna cu condimentele. Supa se serveste cu marar tocat marunt, patrunjel si zeama de lamaie.

Mancare de naut

Multi isi amintesc doar de foarte laudata cafea cu naut de dinainte de 1989. Altii nici nu au auzit de ea. Nautul este insa un aliment folosit pe scara larga in bucataria internationala, cu anumite beneficii pentru organism.

Nautul este folosit in retetele asiatice, in special in bucataria libaneza si araba. Poti face mancare de naut, intr-o varietate de retete: de la aperitive si supe, la feluri principale.

Poti folosi naut fie in salate, fie sub forma de preparate precum: hummus (piure de naut), falafel (piure de naut prajit) sau cuscous (cu naut intreg).

Daca nu este deja inmuiat, nautul trebuie lasat la macerat (in apa) timp de 12 ore. Apoi se scurge si se usuca bine, dupa care poti incepe sa faci mancare de naut la foc mic.

Pasta de naut

Hummus este o pasta de naut si tahini de susan cu condimente precum ulei de masline, usturoi, boia de ardei si suc de lamaie. Acest fel de mancare este adesea servit la mese in tot Orientul Mijlociu.

Acest fel de mancare este adesea ornat cu ciuperci, patrunjel, boia de ardei, muguri de pin, rosii sau castraveti, ceapa tocata marunt sau naut.

Pasta de naut trebuie stropita cu ulei de masline inainte de servire. In mod traditional, se gateste cu lipie, dar astazi chipsurile de porumb sunt din ce in ce mai folosite.

Pasta de naut se poate combina cu pasta de fasole, care este bine gatita si facuta piure, cu naut cald si tahini de susan. Acest minunat fel de mancare este folosit pentru o gustare sau garnitura la multe feluri de mancaruri principale.

Poate fi utilizata si ca aperitiv pentru falafel, salata israeliana, pui la gratar, precum si vinete.

Ce este nautul

Nautul este un simbol indispensabil al bucatariei orientale; este folosit pentru prepararea mancarurilor nationale arabe precum hummus si falafel. Este utilizat pe scara larga in gatit in Asia, America de Nord si Africa de Nord.

Datorita continutului ridicat de proteine, nautul poate inlocui carnea, reducand in acelasi timp continutul de grasimi al intregului fel de mancare. Prin urmare, este folosit in mod activ in bucataria vegetariana si in bucataria ayuverdica.

Cum gatim nautul

Dupa ce l-ai ales, trece nautul sub jet de apa rece. Pune nautul intr-un bol si acopera cu apa rece. Ar trebui sa fie cu cativa centimetri mai mult decat nautul.

Lasa la inmuiat aproximativ 8 ore sau peste noapte. Scurge si clateste nautul sub jet de apa rece si apoi gateste cu el felul de mancare preferat.

{{clean}}
{{clean2}}
{{clean3}}

4 thoughts on “Nautul – cum se prepara, retete si beneficii

  1. Mi-a placut modul in care autorul a structurat informatiile si argumentele prezentate in articol. A fost o lectura foarte interesanta si edificatoare.

  2. Subiectul abordat in articol este extrem de relevant pentru societatea noastra. Este important sa dezbatem aceste probleme si sa gasim solutii eficiente.

  3. Am fost impresionat de profunzimea analizei prezentate in acest articol. Autorul a reusit sa transmita informatiile intr-un mod clar si concis.

  4. Articolul de pe acest link prezinta informatii interesante despre un subiect de actualitate. Este important sa fim la curent cu ultimele noutati si sa ne educam constant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *