Calitatea iluminarii face diferenta in ceea ce priveste confortul – chiar si sanatatea – celor care traiesc in aceste spatii. De aceea ai nevoie de cele mai bune corpuri de iluminat.

Dar lumina nu joaca doar un rol major la nivel decorativ.

Iluminatul a fost intotdeauna un element fundamental in conceptia spatiilor arhitecturale, deoarece este capabil sa se joace cu volumele, sa distorsioneze perceptia spatiului si chiar sa dramatizeze formele si texturile materialelor, sporindu-le in mod dramatic caracteristicile estetice.

Aspecte esentiale despre lumina artificiala si naturala

Desi aceasta este o informatie pe care toti o recunosc lumea proiectarii arhitecturale, se aplica de obicei numai utilizarii luminii naturale. Dar, ce zici de lumina artificiala?

Fie ca este vorba pur si simplu de a inlocui lumina naturala pe masura ce se lasa noaptea sau de a aduce lumina in zonele in care lumina naturala nu ajunge, iluminarea artificiala este o necesitate absoluta.

Mai mult, a incetat sa mai fie o metoda simpla de iluminare de baza si a devenit unul dintre pilonii fundamentali ai designului interior si exterior. Am parcurs un drum lung de la prima bec si pana la luminile complexe de acum.

Lumina este elementul care a castigat cea mai mare importanta in acest secol. Imaterialismul a devenit mai important decat restul formelor si materialelor, deoarece utilizarea acestuia poate spori orice proiect, fie interior, fie exterior.

Deci, avand in vedere importanta iluminarii artificiale, de ce este rar inclusa in etapele de proiectare ale proiectelor de arhitectura? Iti recomandam sa nu uiti de lustre, candelabre si lampi in momentul in care te gandesti la interiorul tau.

In majoritatea cazurilor, proiectul include iluminat artificial numai dupa finalizarea proiectului arhitectural final. Acest lucru se datoreaza faptului ca, de prea multe ori, acest aspect este luat in considerare doar la nivel tehnic; este redus la alegerea anumitor corpuri de iluminat, fara a lua in considerare valoarea adaugata a iluminatului bine conceput complet integrat in proiect.

Desi s-ar putea sa nu fie o problema in ceea ce priveste respectarea standardelor pentru nivelul de lumina necesar, inseamna adesea ca proiectarea este departe de a fi complet integrata cu proiectul arhitectural.

Cu toate acestea, exista multe modele de proiecte interioare si exterioare care au reusit sa incorporeze utilizarea iluminatului artificial de la inceput. In aceste cazuri, planificatorii au luat in considerare trei aspecte de baza.

In primul rand, calitatea estetica a designului – valoarea sa sculpturala si cromatica -, care va depinde de tipul de proiect, precum si de preferintele lor de design. In al doilea rand, aspecte tehnice, cum ar fi respectarea legislatiei cu privire la nivelurile de lumina pentru spatiile interioare, traseele pietonale la exterior si eficienta energetica.

Si, in cele din urma, bunastarea si placerea consumatorilor, care implica aspecte dincolo de cele cerute de reglementarile tehnice si care pot transforma un spatiu mediocru intr-unul mai atractiv.

Lumina artificiala are capacitatea de a crea o serie de ambiante diferite in acelasi spatiu, facandu-o un fel de „modelator de spatiu”, adaptand atmosfera in functie de nevoile consumatorilor.

Utilizarea iluminatului cald poate produce atmosfere confortabile si calme, in timp ce lumina rece stimuleaza activitatea mentala si fizica. Deci, este clar ca cerintele de iluminare pentru o camera de zi, de exemplu, nu sunt aceleasi cu cele necesare intr-o sala de operatii.

In timp ce iluminarea slaba genereaza o ambianta relaxanta in spatiile create in acest scop, aceeasi iluminare ar putea afecta vederea si ar putea provoca probleme de sanatate daca este utilizata in mediile de lucru.

Dupa cum am vazut, calitatea si intensitatea luminii este un aspect important care trebuie luat in considerare, deoarece afecteaza foarte mult experienta de viata a utilizatorilor, la fel de important, de fapt, ca dimensiunile globale, distributia spatiului sau materialele de constructie utilizate.

Intr-adevar, poate fi considerat si mai important, deoarece afecteaza perceptia noastra asupra tuturor acestor aspecte, pana la punctul in care le transforma aspectul.

Iluminarea este cea care construieste proiectul arhitectura

Conform specialistilor in arhitectura, iluminarea are o importanta vitala atunci cand se creeaza un proiect arhitectural. Este, de asemenea, un element cu capacitatea de a transforma spatii, cu capacitatea de a comunica si cu capacitatea de a modifica mesajele subtile pe care un spatiu le transmite celor care locuiesc acolo.

Prin urmare, nu este de mirare ca iluminatul este considerat a fi „a patra dimensiune” in arhitectura.

Includerea proiectului de iluminare de la conceptia ideii arhitecturale este cel mai bun mod de a evita deficientele de iluminare ulterioare, care sunt de obicei generate de lipsa de planificare si de constientizarea importantei sale in timpul proiectarii arhitecturale.

Ideea obisnuita ca proiectul pentru iluminare artificiala apartine fazei executive implica adesea neajunsuri majore in ceea ce priveste rezultatul final si poate sa nu asigure conditii adecvate de iluminare.

Atunci cand alegi o lumina difuza cand cumperi corpuri de iluminat pentru baie nu vei putea folosi acest spatiu in mod corespunzator, in timp ce in momentul in care alegi astfel de lumini in living, sansele de a folosi spatiul corect sunt cu mult mai mari, pentru ca in living poti sa te relaxezi si sa te bucuri de intimitate, in timp ce in baie ai de cele mai multe ori nevoie sa vezi.

La fel se intampla si sa ai corpuri de iluminat in bucatarie astfel incat sa stingi lumina si sa ai o cina romantica alaturi de partenerul tau, dar sa o si poti aprinde la putere maxima atunci cand gatesti pentru a vedea ce faci.

Acesta este motivul pentru care iluminatul trebuie sa includa mai multe corpuri de buna calitate care sa raspunda tuturor nevoilor si care sa te ajute sa scoti in evidenta cele mai bune detalii ale unei camere.

Proiectarea iluminatului artificial nu se refera doar la amplasarea surselor de lumina pe un plan, nici la alegerea corpurilor de iluminat dintr-un catalog. Este vorba despre intelegerea faptului ca iluminatul artificial este un design valoros si un instrument cu care se creeaza diferite atmosfere.

Totul este sa construiesti interiorul folosind lumina, daca vrei sa obtii cele mai bune rezultate.

{{clean}}
{{clean2}}
{{clean3}}

4 thoughts on “Importanta corpurilor de iluminat in arhitectura

  1. Autorul aduce in discutie solutiile posibile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si pentru combaterea incalzirii globale. Este incurajator sa vedem ca exista metode si tehnologii disponibile pentru a contracara aceste probleme si ca exista speranta pentru un viitor mai sustenabil.

  2. Articolul este extrem de interesant si informativ, oferind o perspectiva detaliata asupra impactului schimbarilor climatice asupra mediului nostru. Este important sa constientizam efectele pe care le are activitatea umana asupra planetei si sa luam masuri pentru a proteja mediul inconjurator.

  3. Ma surprinde faptul ca masinile electrice sunt atat de silentioase si eficiente din punct de vedere energetic. In plus, beneficiile pentru mediu sunt extrem de importante, tinand cont de criza climatica cu care ne confruntam. Consider ca este esential sa incurajam adoptarea masinilor electrice pentru a proteja mediul inconjurator si a reduce poluarea.

  4. Articolul este foarte informativ si ofera o perspectiva interesanta asupra impactului pe care il au masinile electrice asupra mediului inconjurator. Este impresionant sa aflam ca aceste masini pot reduce emisiile de carbon cu pana la 50% fata de cele conventionale. Totodata, informatiile despre costurile reduse de intretinere si functionare ale masinilor electrice sunt foarte utile pentru cei care iau in considerare achizitionarea uneia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *