Tulburarea de personalitate narcisista isi datoreaza numele lui Narcissus din mitologia greaca, care s-a indragostit de propria reflexie.

Freud a folosit acest termen pentru a descrie persoanele egocentrice iar psihoanalistii s-au axat pe nevoia narcisistilor de a-si imbunatati parerea despre sine prin intermediul unor fantezii grandioase, a unor ambitii exageratie, a exhibitionismului  si a sentimentul de indreptatire – Donald W. Black.

Narcisistii sunt pretutindeni – si pe cat sunt de unici, pe atat sunt de toxici. In experienta mea, acestia se incadreaza intr-una sau mai multe dintre urmatoarele categorii.

Iata 7 tipuri diferite de narcisisti. Cu care dintre acestea v-ati intalnit?
1. Castigatorul narcisist
Acesti narcisisti isi alimenteaza sentimentul de superioritate fata de cei din jur. In consecinta, totul devine o competitie pentru ei. Acest comportament apare de obicei in medii competitive precum sportul, realizarile din cariera si mediul academic.

Narcisistii  trebuie sa „castige” si in activitatile colaborative precum cresterea si educarea copiilor, condusul automobilelor, prieteniile si chiar si spiritualitatea. Un castigator narcisist este foarte rar fericit pentru norocul prietenilor sai. In ochii lor, succesul unei alte persoane este un esec personal.

Atunci cand „pierd” – in realitate sau doar in perceptia lor – respectul de sine este grav afectat. Devin antagonisti sau incearca sa supra-compenseze prin deprecierea realizarilor celorlalti.
2. Victima narcisista
Victima narcisista este cea mai vicleana dintre toate. Acest tip de persoane sunt manipulatorii supremi, care folosesc afectiunea si sentimentele pentru a va tine aproape.

Sunt foarte abili in a adopta un rol submisiv si de multe ori vor crea sau vor cauta situatii prin care sa reuseasca sa isi puna in aplicare tehnica.

O victima narcisista isi are mereu pregatita povestea in cele mai amanuntite detalii. Va vor convinge cu usurinta ca lumea le este potrivnica si ca ghinionul de care au parte nu li se datoreaza.

Rareori va prelua responsabilitatea pentru propria viata sau actiuni. Folosesc culpa si sentimentele de vinovatie pentru a obtine tot ce isi doresc de la cei din jur, de multe ori cerand favoruri nerezonabile si mila.

O victima narcisista va fi extrem de ranita daca cei pe care i-au rugat nu pot – sau nu vor – sa le solutioneze problemele.
3. Narcisistul „le stiu pe toate”
Aceasta persoana este convinsa ca este mult mai inteligenta si mai bine informata decat toti cei din jur. Opiniile lor sunt interpretate ca fapte si se simt extrem de jigniti daca trebuie sa faca fata unor dezaprobari.

Pentru un narcisist care crede ca le stie pe toate, fie ai dreptate sau nu – fie esti cu el sau impotriva. Nu exista cale de mijloc. De cele mai multe ori, vor face predici dar nu vor asculta.

Sunt faimosi pentru faptul ca ofera sfaturi nesolicitate prietenilor, membrilor din familie si chiar si strainilor. Cu toate acestea, se vor simti foarte ofensati daca cineva indrazneste sa faca la fel ca ei.

Narcisistul „le stiu pe toate” simte ca nu are nimic de invatat de la altii. Din pacate, aceste aspecte ii fac sa piarda multe lucruri de-a lungul vietii.
4. Narcisistul manipulator
Acest tip de narcisisti nu pot suporta atunci cand lucrurile nu merg precum le-au planuit. Ca sa compenseze pentru acest lucru, vor gasi metode de a-i manipula pe toti cei din jurul lor.

Naricistul papusar a invatat sa controleze persoanele din jur prin diferite tactici diferite si este capabil sa descopere punctul slab al oricarui individ. Ei nu inteleg conceptul de integritate sau empatie.

Un narcisist manipulator va minti, va insela, va seduce si va refuza iubirea persoanelor apropiate doar pentru a obtine ceea ce isi doreste. Nu ii deranjeaza sa isi instige prietenii unii impotriva celorlalti si vor folosi persoanele inocente precum niste pioni.

Acest tip de narcisist va va studia starea de nesiguranta si vulnerabilitatile pentru a le exploata fara vreo urma de remuscare.
5.Narcisistul antagonist
S-ar parea ca acest tip de narcisisti au mereu dusmani. Tipa la soferi, mustreaza personalul restaurantelor si lasa mesaje nepoliticoase vecinilor care asculta muzica prea tare. Aceste exprimari a indignarii lor ii ajuta sa se simta superiori si in control.

Din pacate, acestea ii impiedica sa mentina relatii sanatoase. Au foarte putini – daca nu chiar deloc – prieteni la locul de munca si se poate sa fi pierdut cateva joburi din cauza disputelor lor constante. Vietile lor personale se definesc prin dezordine.

Daca se afla intr-o relatie, partenerul lor este, cel mai probabil, o fire supusa cu putin respect de sine. Narcisistul antagonist se poate indeparta de unul sau mai multi membri ai familiei sale, de multe ori fara sansa de conciliere.
6. Narcisistul de statut
Pentru acest tip de narcisisti, mandria de sine este reala numai daca poate fi dovedita pin metode concrete si validate de persoanele din jur. Nu prea au constiinta de sine; in unele cazuri nu au deloc.

In schimb, isi axeaza toata energia pentru a acumula bani, putere si statut social. Folosesc aceste lucruri pentru asi atribui o valoare si fac la fel in cazul celor din jur.

Acest tip de narcisisti stiu cat ati platiti pentru casa si daca ati angajat designerul de interior „corect”. Sunt presedintii asociatilor de parinti in scoli si a celor de proprietari. In general, un narcisist de statut este foarte destept si realizat.

Din pacate, apogeul personalitatii sale se iveste foarte curand.
7. Narcisistul regal
Acest tip de narcisisti simt ca merita intotdeauna tot ce este mai bun in lume. Nu cred ca trebuie sa castige vreun tratament special din partea celorlalti – simt ca il merita datorita faptului ca sunt in viata, precum cei din familile regale.

Un narcisist regal va incalca regulile si va refuza sa se supuna conventiilor societatii, precum folosirea indicatoarelor de schimbare a directiei sau sa astepte la cozi. Atunci cand se afla in fata consecintelor faptelor lor, vor adopta un comportament defensiv, ca si cum sunt persecutati sau primesc un tratament inechitabil.

Pana la urma, narcisistul regal nu se coboara la nivelul amenzilor pentru viteza. Se vor comporta cu cei din jur – egali sau superiori – precum acestia ar fi mult mai prejos decat ei. Lumea este regatul lor iar toti cei care se afla in aceasta lume le sunt servitori.

„Sunt indragostita de tine’, i-am spus. A avut cel mai seducator si bland zambet din cate ar putea avea. ‚Binenteles ca esti’, mi-a raspuns. ‚Te inteleg perfect, pentru ca si eu sunt indragostit de mine. Faptul ca nu stau  tintuit in fata primei oglinzi arata ca am un control de sine foarte bun’. A fost randul meu sa rad.” – Anne Rice

Narcisistii nu se pot abtine de la a fi ceea ce sunt. Cu toate acestea, ne putem arata intentiile prin reactiile noastre. Nu-i permiteti unui narcisist sa va raneasca, sa va controleze sau sa va faca sa va simtiti inferiori. Uneori, cel mai puternic lucru pe care il puteti face este sa va intoarceti, sa plecati si sa radeti.

4 thoughts on “Cele 7 tipuri diferite de narcisisti

  1. Este impresionant cum autorul abordeaza subiectul incendiilor intr-un mod atat de detaliat si informativ. Am invatat multe lucruri noi citind acest articol si acum ma simt mult mai pregatit sa previn un potential incendiu acasa. Multumesc pentru informatiile utile!

  2. Articolul este foarte bine structurat si ofera informatii importante despre cum sa iti protejezi locuinta impotriva incendiilor. Recomand tuturor sa citeasca acest articol pentru a fi mai bine pregatiti in fata unui posibil pericol. De asemenea, sfaturile oferite sunt usor de inteles si de pus in practica.

  3. De asemenea, articolul prezinta cateva solutii la indemana noastra pentru a contribui la combaterea poluarii si la conservarea mediului, precum reciclarea deseurilor, reducerea consumului de apa si energie sau promovarea transportului ecologic. Este important sa constientizam fiecare rolul nostru in protejarea naturii si sa actionam in consecinta.

  4. Articolul de pe link-ul dat vorbeste despre importanta protejarii mediului inconjurator si a resurselor naturale. Autorul subliniaza impactul negativ al poluarii asupra ecosistemului si ne indeamna sa adoptam practici sustenabile pentru a proteja planeta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *