Vânzarea directă

Profilul vânzarii directe

definite de FEDSA si WFDSA

Definirea industriei vânzarilor directe a devenit realitate odata cu valul de expansiune profesionala a companiilor care practicau aceasta metoda de distributie si de marketing, respectiv în ultimul deceniu al secolului XX.

Vânzarea directa este o activitate complexa multidisciplinara, prin care se distribuie produse sau servicii de la persoana la persoana, în locatii nespecializate pentru vânzare, în general la domiciliul clientilor.

Pentru a cunoaste mai bine aceasta activitate si posibilitatile oferite de industria vânzarilor directe, va rugam sa consultati raspunsurile la principalele întrebari legate de oportunitatile industriei:

 • Care sunt avantajele vânzarii directe?
 • Care sunt sansele de a lucra în domeniul vânzarii directe?
 • Cum se începe o activitate de vânzari directe?
 • Aveti nevoie de ajutor în evaluarea unei companii?
 • Ce ar mai trebui sa cunoasteti?

Care sunt avantajele vânzării directe?

Unul din studiile efectuate de către WFDSA în anul 1999, în ţările în care există asociaţii de vânzări directe, a scos în evidenţă cele mai răspândite motive pentru care oamenii aleg vânzarea directă. Aceste motive sunt:

 1. Vânzarea directă este o metodă bună de a cunoaşte şi de a intra în relaţie cu alţi oameni.
 2. Câştigurile sunt pe măsura efortului depus.
 3. Vânzarea directă oferă un program de lucru flexibil.
 4. Vânzarea directă este o activitate lucrativă profitabilă de suplimentare a veniturilor.
 5. Vânzarea directă este o metodă bună de a porni o afacere personală.

Avantajul nr.1: Oricine poate participa.

 • Nu sunt necesare anumite nivele de educaţie, experienţă, resurse financiare sau condiţie fizică.
 • Persoane de toate vârstele şi din toate clasele sociale au avut succes în domeniul vânzării directe.

Avantajul nr.2: Agenţii de vânzări sunt independenţi. Eşti propriul tău şef, ceea ce înseamnă că:

 • Poţi lucra cu normă întreagă sau jumătate de normă – tu alegi când şi cât de mult vrei să lucrezi.
 • Îţi poţi defini singur scopurile şi cum le vei atinge.
 • Poţi câştiga în funcţie de efortul depus. Nivelul succesului este limitat doar de propria-ţi dorinţă de a lucra.
 • Poţi avea propria afacere cu o investiţie mică sau fără nici o investiţie de capital.
 • Poţi primi ajutor sau poţi fi pregătit de o companie consacrată.

Avantajul nr. 3: Oamenilor le place să cumpere prin sistemele de vânzare directă.

 • Conform unor studii recente, efectuate pe cea mai mare piaţă de vânzări directe din lume, respectiv, SUA, 51% din americani au cumpărat bunuri sau servicii prin sistemul de vânzări directe. Acest număr îl depăşeşte pe cel al vânzărilor prin tele-shopping şi Internet la un loc. Oamenii apreciază produsele oferite prin acest sistem şi 45% din americani doresc să cumpere prin vânzare directă. Situaţia din Europa occidentală are o tendinţă ascendentă asemănătoare, în timp ce în Europa de Centrală şi de Est piaţa este în curs de formare.

Avantajul nr. 4: Vânzarea directă este o industrie în dezvoltare.

 • Vânzările din SUA s-au dublat în ultima decadă ajungând la 23 miliarde dolari, iar pe plan internaţional au ajuns la 80 de miliarde dolari în anul 1999.
 • Oameni din toate categoriile sociale, de toate vârstele se bucură de succes în domeniul vânzării directe. Aproximativ 73% din cei ce lucrează în domeniu sunt femei, 10% sunt afro-americani, 6% sunt latini şi 3% asiatici, indieni sau de altă provenienţă. Mulţi încep prin a lucra doar o jumătate de normă iar mai târziu, când vânzările directe sunt mai profitabile, renunţă la cealaltă carieră.
 • Pentru a vedea care este situaţia în România, citiţi pagina Rapoarte.

 Care sunt şansele de a lucra în domeniul vânzării directe?

Iată cum puteţi identifica o şansă în domeniul vânzării directe legale.

Costurile de început trebuie să fie mici. Taxele de înscriere în cadrul companiilor de vânzări directe sunt în general reduse – de obicei preţul unui pachet de vânzare. Aceste companii au interesul de a face cât mai uşoară şi mai ieftină înscrierea. (Pentru comparaţie, schemele piramidale ilegale îşi obţin veniturile din taxele plătite de noii recruţi sau prin solicitarea de plăţi pentru stocuri sau programe de pregătire.) Taxele ridicate de înscriere trebuie să constituie un semnal de alarmă!

Stocul nevândut trebuie să fie rambursabil. Companiile ce fac parte din Asociaţia de Vânzări Directe din România (RODSA) respectă această condiţie. Stocurile de produse nevândute, dacă acestea au fost achiziţionate în ultimele 12 luni, pot fi răscumpărate de companie în cazul în care doriţi să ieşiţi din afacere. Codul de Etică RODSA impune acest lucru. Fiţi atenţi la oportunităţile care încurajează cumpărări definitive de stoc sau cantităţi mari de produse pentru a beneficia de preţuri “speciale” reduse.

Banii câştigaţi trebuie să provină din vânzarea de produse sau servicii. Acesta este un element cheie în identificarea afacerilor legale. Vânzările directe, ca şi celelalte metode de desfacere, depind de vânzările către consumatorul care se foloseşte şi/sau consumă produsul cumpărat. Acest lucru impune ca produsele să fie de calitate, iar serviciile să aibă preţuri competitive. Atenţie la afacerile care promit că vă puteţi îmbogăţii doar dacă folosiţi produsele lor sau doar prin recrutarea de noi persoane. Trebuie să aveţi încredere în produsele sau serviciile pe care le comercializaţi. Întreaba-ţi-vă dacă aţi cumpăra produsul oferit în situaţia în care nu aţi intra în afacerea respectivă! Dacă răspunsul este nu, gândiţi-vă bine la oportunitatea care vi se oferă.

Cum se începe o activitate de vânzări directe?

Fie că vi s-a recomandat o afacere de vânzări directe, sau aţi găsit o firmă şi un produs care vă atrag, trebuie să analizaţi oferta respectivă.

 • Verificaţi lista noastră cu firmele membre RODSA. Dacă nu o găsiţi înseamnă că nu este o companie care s-a angajat să respecte Codul Etic de Conduită RODSA. Puteţi să vă informaţi direct şi prin telefon sau prin e-mail la info@rodsa.ro
 • Nu vă grăbiţi cu deciziile. O astfel de şansă nu dispare peste noapte. Gândiţi-vă pe termen lung. Informaţi-vă de la persoane autorizate.
 • Puneţi întrebări (persoanei care v-a recomandat afacerea) despre companie, consiliul conducător, produse şi servicii, taxele de înscriere, costurile reale ale afacerii, câştigurile medii ale distribuitorilor, sistemul de rambursare şi orice altceva vă preocupă.
 • Obţineţi copii ale materialelor promoţionale despre companie. Citiţi-le cu atenţie!
 • Consultaţi-vă cu persoanele care au experienţă în afacerile de vânzări directe, privitor la firma şi produsele sale. Verificaţi dacă produsele sau serviciile sunt într-adevăr vândute consumatorilor (cereţi exemple).
 • Cercetaţi şi verificaţi toate informaţiile, inclusiv formularele de înscriere. Documentele trebuie să poarte însemnele firmei şi datele ei de identificare.

După ce vă convingeţi de probitatea afacerii, parcurgeţi următoarele 5 etape pentru a începe activitatea în domeniul vânzărilor directe:

 1. Completaţi formularul de înscriere
 2. Citiţi materialul documentar oferit de sponsor
 3. Cumpăraţi un produs (sau un serviciu) pentru a cunoaşte avantajele oferite
 4. Participaţi la sesiunile de instruire recomandate de sponsor
 5. Lucraţi conform regulamentelor interne ale companiei, respectând Codul de Etică şi Conduită RODSA.

Aveţi nevoie de ajutor în evaluarea unei companii?

Verificaţi lista membrilor Asociaţiei de Vânzări Directe din România sau informaţi-vă la Oficiul Naţional al Registrului Comerţui din România (de unde obţineţi date despre situaţia şi evoluţia companiei) şi la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului (de unde obţineţi informaţii despre eventuale abateri de la legislaţia în vigoare).

Elementul cheie care stă la baza eticii în desfăşurarea afacerilor şi a serviciilor pentru consumatori, este reprezentată de Codul de Etică de Conduită RODSA. Fiecare dintre companiile membre se obligă să respecte standardele şi procedurile de lucru, ca o condiţie a aderării şi continuării parteneriatului în cadrul asociaţiei.

Ce ar mai trebui să cunoaşteţi?

Pe lângă elemntele primare ale vânzării directe, orice persoană care doreşte să lucreze în această industrie trebuie să cunoască:

 • Bibliografia recomandată de RODSA pentru informare, instruire şi perfecţionare
 • Rapoartele RODSA privind situaţia şi evoluţia industriei în România
 • Adevărul despre schemele piramidale ilegale.
 • Legislaţia în vigoare.